Com és?

1. On està situat Llinars del Vallès?
Llinars del Vallès és un municipi de Catalunya situat a la província de Barcelona, concretament dins la comarca del Vallès Oriental.
El seu terreny s’estén des de la part alta de la vall del riu Mogent fins a la plana vallesana, que mor al Montseny, fet que fa que ocupi una extensió de 27,5 km2.

Com que està localitzat a 40 km de Barcelona, durant els últims anys ha experimentat un alt creixement demogràfic. Tot i així, al dia d’avui encara pot gaudir de la seva tranquil·litat, paisatges verds i costums i tradicions.  
A la taula següent es pot observar l’evolució demogràfica durant els últims 18 anys:


2. Patrimoni 

Localització dels monuments:

 
Castellnou: Palau renaixentista que està molt ben conservat , és el més emblemàtic del poble.
Va ser construït entre el 1548 i el 1558, després de l’ensorrament del Castellvell pel terratrèmol de 1448.
Les finestres de l’edifici estan envoltades de pedra granítica i a la porta principal hi trobem un escut amb cinc corbs i dos lleons.  



Creus de Terme: Dues creus d’estil gòtic que daten del S. XVI. Estan fetes de pedra i en una cara de la creu hi ha representada la llegenda de Sant Jordi i en l’altra la crucifixió de Jesucrist.
Una creu la trobem a la Via Romana i l’altra al cementiri.








Dolmen de Pedrarca:
Construcció funerària de l’època neolítica. Té la planta rectangular i una gran llosa de coberta.







Església de Collsabadell:
Edifici romànic que al llarg de la seva història s'ha vist sotmès a diferents reformes.  L’absis correspon al S. XII, el campanar és gòtic, de planta quadrada i té una alçada de 22 metres.








Turó del Vent:
Nucli de jaciment ibèric, testimoni de les relacions comercials que hi havia en aquell temps.
En aquest poblat, s’hi troben gran quantitat de sitges, fet que explica que eren agricultors i ramaders.



Esglèsia de Sant Esteve del Coll:
L’Església de Sant Esteve data del S. XVI.
Té la planta de creu llatina i a l’interior s’hi conserva la imatge del Roser del S. XVII.
Cada agost la parròquia celebra la festa major.




Torre del moro:
La Torre del Moro és una torre circular que la seva base data de l’època romana i el pis superior de la medieval.
Popularment, es diu que la Torre era un punt d’avís pels pagesos. Quan venien els recaptadors d’impostos del rei moro, la pagesia del Coll pujava a la torre i feia un gran foc. D’aquesta manera els veïns de Llinars podien amagar el seu bestiar.

3. Patrimoni Cultural
  • Divisió del poble entre Blaus i Vermells 
Per la Festa Major d'estiu (del 8 a l'11 de setembre) els llinarsencs es divideixen en blaus i vermells. Els blaus són els de la part sud del poble, mentre que els vermells són els del nord. La línia divisòria entre uns i altres és la riera Giola.
Ta rivalitat que hi ha entre els dos costats del poble, ja ve de fa molts anys enrere. Segons explica la gent gran del poble, quan eren els nens eren petits, acostumaven a tirar-se pedretes d’una banda a l’altra de la riera per passar l’estona. Actualment, però, aquesta rivalitat es limita a un enfrontament pacífic i amistós durant la Festa Major consistent en demostrar qui és el millor en diverses proves com: la menjada de flams, l'estirada de corda, la guerra d'aigua, la burricada... Un cop acabades les competicions es proclama el vencedor de l'any de la festa.
L'elecció del blau i el vermell no és pas una casualitat, ja que precisament són els colors que vesteixen els jugadors de futbol del Club Deportiu Llinars.

No hay comentarios:

Publicar un comentario